Pages

Joulu tulee, oletko valmis?

Kuuntelin eilen joulumusiikkia ajaessani Suomen joulukaupungista Turusta kotiin. Sade piiskasi vasten tuulilasia, lapset tappelivat koko 2,5-tuntisen automatkan. Minä lauloin korkealta ja kovaa valkoisesta lumihangesta ja joulurauhasta. Joululaulut kuuluvat joulun odotukseeni, tekivät takapenkkiläiset siitä rauhallisen tai eivät.

Joulun odotuksen ruumiillistuma on luonnollisesti joulukalenteri. Sain postin kautta kuvakalenterin. Lahjaksi. Mukana olivat tilitiedot vapaaehtoista maksua varten. Joulumieltä tulee käyttää hyväntekeväisyyteen. Jos on käyttämättä, kärsii huonosta omatunnosta loppiaiseen asti.

Perinteiset kuvakalenterit korvataan usein suklaakalenterilla. On järjetöntä maksaa pahasta suklaasta enemmän kuin hyvästä, mutta niin meidän oletetaan tekevän ja kuuliaisesti teemmekin. Oletko koskaan nähnyt kenenkään syövän tavallisesta suklaalevystä yhden palan kerrallaan 24 päivän ajan? Tuskin. Olet kuitenkin varmasti kuullut useammankin mässytelleen kokonaisen kalenterillisen epäilyttävän harmaata suklaata toisena päivänä joulukuuta.

On hyvä aloittaa ahmiminen viimeistään joulukuun alussa, jos ei vauhtiin ole ehtinyt jo pikkujouluissa. Energiansaantia ja vatsalaukun tilavuutta voi kasvattaa neljän adventin ajan jouluaaton huipennusta varten. Ei ole järkeä suunnitella kevään kuntoiluja, jos ei joulukuussa tee mitään sen eteen. On houkuttelevampaa tiputtaa painostaan useampia kiloja kuin ei mitään.

Kymmenen lisäkiloa on saavutettavissa herkuilla, joita et muina aikoina syö. Voitaikinan nimi kertoo mistä on kyse, vaikka käsittämättömän hyvin ihmiset onnistuvatkin hämäämään itseään lusikallisella luumua. Pipareiden mausteseos peittää sopivasti rasvan maun ja pähkinät ovat muuten vaan välttämättömiä. Siitä huolimatta, että 98 % suomalaisista ei syö pähkinöitä koskaan joulukuun ulkopuolella ja loput 2 % ovat niille allergisia 11 kuukautta vuodesta.

Meille on annettu tämä taivaallinen lahja, että allergiatkin paranevat joulun aikaan. Jeesuksen syntymäpäivän kaupallistumisella pelotellaan enemmän kuin helvetillä, mutta Jumala pysyy kyllä kaupallistumisen tahdissa hyvin mukana. Iskelmälaulajat tekevät joulun sydämeensä ja rock-tähdet muuttuvat parin kuukauden ajaksi lähetystyöntekijöiksi. Ateistit ryntäävät suoraan ostoskeskuksesta kirkkoon veisaamaan Kauneimpia. Joulu on kirkon kävijätilastojen juhlaa.

Tärkeintä tietenkin on, että meillä on jotain mihin uskoa. Jos emme julista Raamatun ilosanomaa, pelottelemme lapset hermoheikoiksi parrakkaalla miehellä, jonka kätyrit vaanivat jokaista liikettämme pimeässä. Pieninkin lapsi oppii, että tämä setä ei anna namuja, vaan tuo rekkakaupalla kolajuomaa!

Lucia-neito sekoitetaan usein enkeleihin. Ruotsalaiset ovat onnistuneet siivoamaan kultista sisilialaisen temppuilijan ja levittämään herkän kauniin perinteen myös naapurimaihinsa. On mielenkiintoista nähdä, milloin EU-direktiiveissä puututaan Lucian kynttiläkruunuun. Siinä on nuorelle neidolle huomattavasti enemmän hengenvaarallisia elementtejä kuin kaksi senttiä liian lyhyissä ja liian käyrissä kasvihuonekurkuissa. Enkelikellon kynttiläpaketissa on opastus Lucian kruunuakin itsetuhoisemmalle tielle: ”Pidä palavaa kynttilää silmällä.” Saadaan lisää kohteita, joihin näkövammayhdistyksen joulukalentereista lahjoitettuja rahoja voidaan käyttää.

Joululahjojen hankinta on yksi joulun odotuksen eniten voimia kuluttavista prosesseista. Lucialle ostetaan seuraavana jouluna peruukki ja pikkuveljelle lasisilmä, mutta mitä ihmettä annetaan appiukolle ja anopille? Sama ongelma toistuu 365 päivän välein (paitsi karkausvuosina, jolloin on yksi miettimispäivä enemmän).

Joulukorttien kirjoittelu ja lähettäminen kuuluvat yhä tunnollisen ihmisen joulunodotukseen. Jouluna on hyvä muistaa isotätiä, jota et muina vuoden päivinä tiedä olevan olemassakaan. Tusinakortissa lukee Tiimarin valitsemalla fontilla Hyvää Joulua -voiko kauniimpaa ajatusta olla? Omaleimaisemman kortin saa, kun pakottaa lapsensa punaisen lakanan eteen kuvattavaksi. Viattomat lapset ovat joulumielen pahimpia uhreja: kuka meistä haluaisi maata alasti lampaantaljalla kortissa, joka lähetetään tutuille ja tuntemattomille ympäri maailmaa?

Joulu tulee, halusit tai et ja sitä me nyt yhdessä odotamme. Koska joulua ei ole nykytekniikan puitteissa vielä mahdollista ohittaa tai nukkua yli (muiden kuin karhujen), on meidän kyynistenkin siihen syytä osallistua. Osallistuminen on huomattavasti helpompaa, kun asennoituu oikealla tavalla. Seuraavan kerran, kun tuskailet naapurin vilkkuvia jouluvaloja sinun ikkunasi alla, pistä suklaata lohdutusmielessä koko kalenterillinen poskeesi ja ole tyytyväinen siitä poikkeustilasta, minkä joulunodotus mahdollistaa. Naapurisi ei polta jouluvaloja huhtikuussa (paitsi jos on minun vanhemmistani kyse) ja yhden kuukauden voit elämästäsi elää hyvin suklaalla. Jos satut jäämään hurmoksessa joulunodotukseen koukkuun, voit aina mennä kauppaan joulun välipäivinä ja ostaa alennusmyynnistä uuden joulukalenterin. Siten on mahdollista tuplata joulukuun päivät ja elämykset keväthangille asti.

Ihanaa joulun odotusta kaikille!

btemplates

2 kommenttia:

Susanna kirjoitti...

Olen jo ihan rakastunut tähän blogiin.

SinikkaLeena kirjoitti...

Oi ihanaa, kiitos :)

Lähetä kommentti